juli 9, 2015

8 tankemønstre, som fastholder stress, lavt selvværd og manglende livsglæde

– OG som forhindrer dig i at finde din PASSION, livsglæde og livsgnist!

Vores tanker er en af de største forhindringer, når det kommer til at ændre vores liv.

Tanker, der fastholder os i følelser af stress, lavt selvværd, fastlåsthed eller panik.

Følelser af, at du aldrig får virkelig ro, tid eller overblik, men kun farer rundt og slukker brande og symptombehandler

Uanset hvad, så er det følelsen af at dit handlefelt er stort set ikke eksisterende, samtidig med at din krop og dine tanker skriger på action, men af en eller anden grund er du fuldstændig ude af stand til at sætte i gang eller gøre noget som helst.

Det er en følelse af handlingslammelse, – og sagt med andre ord selvsabotage, som i bund og grund er et meget raffineret, selv-manipulerende benspænd (som du kan læse meget mere om i min e-bog “Stop selvsabotage og lær at stå STÆRKT i dig selv” HER)

Fordi det ofte er lige præcis dén følelse, der får dig til at ende med at nøjes med det næst-bedste i dit liv..

Hvor kommer handlingslammelsen fra?

Ofte har vi har simpelthen ikke nok på spil til, at det bliver vigtigt nok at handle.

Eller også handler det som allerede nævnt om selvsabotage.

Før vi begynder at handle og virkelig gøre noget ved de ting, vi enten savner eller går og brokker os over, så skal der oftest ‘lig på bordet’

 Vi skal opleve eller rammes af en eller anden skelsættende begivenhed i vores liv, der udløser ‘det er nu eller aldrig’-tanken”

 

8 tankemønstre, som fastholder stress, lavt selvværd og manglende livsglæde

En begivenhed eller livsforandrende omstændighed, der påvirker dig og som på en eller anden måde skubber til dig og, desværre, også ofte vælter dig og slår livet, som du kender det, ud af kurs.

Du skal komme så langt ud, at der ingen vej er tilbage eller hvor alternativet i hvert fald ikke giver mening længere.

Måske sidder du og tænker:

“Stress og depression… jeg ved det og tak, jeg har hørt det før!”

Og det er desværre også ofte et genkendelig billede for alt for mange af os.

Sandheden er dog også, at det ikke udelukkende er negative begivenheder i vores liv, der kan få bægeret til at flyde over:

Ferier og barsler kan også være den faktor, der udløser behovet for at der skal ske noget NU eller som udløser en eksistentiel krise eller behovet for at gøre nogle ting HELT anderledes i dit liv end hidtil.

Om barsel og eksistentielle behov for livændringer

Jeg har fået 2 skønne børn med 7 års mellemrum og i begge de mødregrupper jeg har været med i, var et af de tilbagevendende emner, hvordan vi som nybagte mødre kunne sætte farten ned.

Få mere tid til at være sammen med familien og i det hele taget få mere balance mellem familie- og arbejdsliv.

Uden undtagelse var det et emne, der fyldte utrolig meget i begge mødregrupper.

Også selvom der er 7 år i mellem mine børn!

Tankevækkende, – men slet ikke spor mærkeligt.

Med tilkomsten af et spædbarn efter 9 måneders graviditet, hvor verden bliver sat i stå eller i hvert fald på standby på mange måder for den nybagte mor, ja så er det netop sådan en livsbegivenhed, der kan kalde på behovet for forandring.

Det vækker tanker om nye og andre måder at indrette sig og leve på, og det kan rejser helt eksistentielle spørgsmål som:

Hvem er jeg, er jeg egentlig der, hvor jeg gerne vil være og hvem vil jeg overhovedet gerne være fremover?”

Jeg tror, at de eksistentielle spørgsmål kun rejser sig hos de af os, der rent faktisk, inderst inde, netop ikke er der, hvor vi gerne vil være

I mine mødregrupper har vi været 5 mødre begge gange – og det var 3 ud af de 5 mødre i begge grupper, der gjorde sig disse tanker!

Nogle  af os har også efterfølgende sadlet helt om vores liv.

Det store og interessante spørgsmål er dog stadig, HVORFOR vi ikke bare gjorde og tog springet og sadlede om – med det samme,  i min mødregruppe?!

Vi var i forvejen på barsel, vores verdener og liv var allerede forandrede for evigt og vi havde, ret beset, alt at vinde og meget lidt at tabe.

Åh jo, svaret er såre simpelt:

Det er både svært, besværligt og farligt at forandre dit liv – også selvom gevinsterne ved det umiddelbart virker tillokkende i form af mindre stress, bedre selvværd, højere livskvalitet og i det hele taget bedre liv.

Alligevel skulle der, som for så mange andre, gå nogle år, inden vi hver især fandt modet til at tage de nødvendige spring, blandt andet fordi vi skulle forbi flere af de 8 tankemønstre, som ganske enkelt er designede til at fastholde det rebelske og forandringsivrige menneske lige der, hvor det er – fordi det netop er ALT for farligt at begynde at gøre noget andet, end det du og jeg (eller rettere: vores hjerner!) i forvejen kender

Her får du de 8 tankemønstre eller selvsaboterende overbevisninger, som fungerer som en form for selvskabt regulator, der forhindrer de fleste ellers motiverede mennesker i at forfølge vores indre drømme, men også i at øge vores kapacitet til at leve vores liv med den succes og livsglæde og tilfredshed, som rent faktisk er muligt for os ALLE SAMMEN.

De 8 tankemønstre, som fastholder stress, lavt selvværd og manglende livsglæde:

1) “Jeg skal være sikker på ALT, inden jeg gør noget som helst – ingen uoverlagte eller spontane chancer her!

– dit behov for kontrol og et på mange måder uhensigtsmæssige behov for perfektionisme kvæler mulighederne og initiativerne, inden de overhovedet ser dagens lys.

2) “Jeg er NØDT til at tage mig af alle andre – både ting og mennesker, FØR jeg kan tage mig af de ting, jeg inderst inde godt kan mærke, at jeg gerne vil

– Det er en god og fin evne at kunne tilpasse dig og at være opofrende, men på den lange bane kan det koste dig ikke bare dine drømme, men også dig selv, stress eller depression.

3) “Når der bare kommer lidt mere ro på – SÅ handler jeg!

Åh ja, den kender vi alle sammen!

Hvad nu hvis jeg siger til dig, at det faktisk oftest forholder sig sådan, at det er når du begynder at HANDLE, at roen og i øvrigt også meningen med det hele oftest indfinder sig.

4) “Jeg er slet, slet ikke dygtig nok til bare at gøre det – jeg skal vide MEGET mere..

Hmmm – Hvem siger det?

Et gæt er din indre, hårde kritiker?

Og selvom kurser og uddannelser og netværk er fremragende, så mærk lige efter og vær ærlig med dig selv:

Er det lige så meget overspringshandlinger i forklædning, der afholder dig fra den VIRKELIGE udfordring: At skulle handle!?

5) “De andre kan – JEG kan bare ikke

Et klassisk eksempel på et selvsaboterende mønster, der holder dig i en offer rolle.

Vær kærlig mod dig selv, kære du.

Du er præcis lige så god som alle andre.

Dette tankemønster handler om et skrantende selvværd, der kun har til formål at fastholde dig i at blive lige præcis, hvor du er. ‘De andre’ kan ikke mere end dig (eller har det nemmere, for den sags skyld, tværtimod).

6) “Det er dyrt og det tager rigtig lang tid…

Måske?

Hvordan kan du vide det?

Hvis du inderst inde drømmer om at sælge huset og flytte til Florida, så vil det sandsynligvis både kræve tid og penge at udleve din drøm.

Men hvis du bare gerne vil begynde at gå til blomsterbinding, så er både den økonomiske og tidsmæssige investering overskuelig.

7) “Der er ikke nogen, der skal hverken blande sig eller hjælpe mig med noget som helst – jeg klarer det selv, tak

Det er selvfølgelig en ærlig sag selv at ville klare ærterne, om jeg så må sige.

Men er du helt sikker på, at du ikke har svært ved at bede om hjælp, fordi du i bund og grund er bange for at blive afvist?

8) “Hvis bare EN ELLER ANDEN kunne se mit potentiale eller opdagede mig og kom og tilbød mig …

Dit liv – dit ansvar

Du er direktøren i dit eget liv.!

Ud over at ingen kan læse dine tanker eller se dit usynlige potentiale, så er den form for tankemønster også endnu en selvsabotering, som du har tillært dig gennem din opvækst, som afholder dig fra det nødvendige onde, nemlig:

DIN EGEN HANDLING.

Der er mange flere end 8 tankemønstre, dette her er et udpluk.

Du får lige én sidste klassiker:

Jeg ved ikke, hvad jeg vil eller hvad jeg kan, så derfor venter jeg….

Hvis du virkelig ikke ved, hvad du kan eller hvad du brænder for og gerne vil, så er det naturligvis en ting, du er nødt til at finde ud af.

MEN – i stedet for at spørge dig selv ” Hvad kan jeg?” og gå i stå og blive fanget i selvsabotagen igen, så prøv at spørge dig selv:

” Hvad kunne jeg godt tænke mig og hvorfor – hvis jeg ikke skulle tage hensyn til nogen eller noget?”.

Genkender du noget?

Og hvis du genkender dig selv i nogle af de 9 tankemønstre, hvad ville det så betyde for dig at ændre dem?

Jeg kan kun sige, at du ikke er alene (jeg har i øvrigt selv et personligt og ret indgående kendeskaber til alle 8 tankemønstre!)

Hemmeligheden er at blive klar over og bevidst om, at du har dem.

Hvad der udløser dem og hvorfor, hvilket du kan blive meget klogere på i min e-bog og lydfil “Stop selvsabotagen og stå STÆRKT i dig selv”

Og husk også, at du ikke er den eneste på jorden, der bliver fanget i disse tankemønstre eller har svært ved at handle og skabe forandring.

Ligesom det heller ikke er fordi du tilhører en særlig handlings blokeret personlighedstype – tro mig:

Vi har ALLE  de her tankemønstre.

Og de har det altså med at gentage sig i bestemte situationer eller sammenhænge, – fordi det er det, de er blevet kodet til!

Det er de koder, du skal knække for at komme fri af de øvre, selvsaboterende overbevisninger og det er blandt andet det, du får hjælp til i e-bogen.

Du KAN opdatere dine tankemønstre

Du skal bare vide, hvordan du gør det og så skal du måske have en hjælpende hånd til også at lykkes med at fastholde den nye tanke-kurs.

I virkeligheden er formålet med selvsabotagen kun én ting:

At afholde os fra at bringe os selv i fare sådan rent overlevelsesmæssigt.

Vores menneskelige hardware, vores hjerne, er altså 80 millioner år gammel og den er ikke blevet opdateret, siden den blev installeret!

MEN – du kan altså lykkes med at opdatere dine tankemønstre.

Første skridt er, at du bliver bevidst om, at du ikke ER dine tanker!

Men de kan holde dig fanget og få dig til at gå i cirkler.

Derfor handler det om at blive så bevidst om de tankemønstre du har, at du bliver i stand til at afvise dem eller i det mindste forhindre dem i at tage magten over det liv, du skal leve, mens du er her!

Du lever nu, min ven – få det bedste ud af det og gør dig selv den tjeneste ikke at lade dine tanker og din frygt sætte dagsordenen for dig.

I stedet for at kigge efter alle ‘de andre‘ og bilde dig selv ind, at de har det lettere.

I stedet for at tro på, at det aldrig kan lykkes for dig.

I stedet for at tænke: ‘Jeg skal bare liiige nå at gøre 1000 ting, inden jeg handler’

Så  kom ind i din egen kamp og LEV dit eget liv- det er nu, du kan!

8 tankemønstre, som fastholder stress, lavt selvværd og manglende livsglæde

Er du træt af at føle dig styret af dine selvsaboterende tankemønstre og drømmer du om at leve dit liv på dine præmisser, med PASSION og i flow?

Længes du efter at leve dit liv med nydelse og i balance uden stress, selvsabotage og de begrænsende tankemønstres hamsterhjuls spind?

Så er første skridt at finde modet til at turde se på, hvor og hvordan du får spændt ben for dig selv OG hvad det i givet fald handler om?

Al forandring – uanset størrelse eller betydning begynder med den første, modige beslutning!

At du beslutter dig for at sætte handling bag og gøre noget ved det!

Det er handling, der skaber forvandling.

Så:

Hvad er den modigste beslutning kan DU tage lige nu?

Du kan læse mere om selvsabotage på bloggen LIGE HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

The Powerful Intent

Karin Søsted

Jeg hedder Karin Søsted, og er Life coach & StressMaster med speciale i selvværd og selvsabotage.

Jeg tilbyder 1:1 sessioner både med klassisk coaching, coaching målrettet at finde dine passioner og coaching til højere selvværd og øget livsglæde.

 

E-bog & lydfil

Når grænsen er god ...

E-bogen der lærer dig at sige fra og sætte dig selv i første række – uden dårlig skyldfølelse og dårlig samvittighed.

Har du svært ved at sige fra og sætte grænser? Lær at sige nej & finde modet til at være den du er, og bliv glad og fri.