januar 26, 2021

Den hyppigste misforståelse om den sociale maske

Vidste du, at den hyppigste misforståelse om den sociale maske du har, er at den er forkert?

At du skal skamme dig over din maske, og at den i bedste fald er en kæmpestor hæmsko for dig og i værste fald en forbandelse?

Se; det er LANGT fra sandt, men det kan være svært at tro andet, når din indre kritiker går i gang – der mellem dynerne om aftenen, hvor alt som bekendt bliver gråt og sløret dér i mørket – hvor den ikke for lidt i dine tanker med hvor:

Dum du var igen i dag på formiddagsmødet, fordi du absolut ikke kunne holde din mund, men bare var nødt til at sige din mening, så du nu – igen – fyldte det hele, og de i øvrigt alle sammen hader dig i det skjulte, fordi du er SÅ frembrusende og bare … alt, alt for meget!

Eller:

Hvor flovt det var, at du halvhjertet forsøgte at gøre opmærksom på nogle af de ting, der bare slet ikke fungerer for dig på din arbejdsplads. MEN du blev overhovedet ikke hørt. Og det er jo klart, at du ikke bliver det, når du i forvejen næsten altid er totalt usynlig og åbenbart ikke KAN tage dig sammen og stå op for dig selv, Tudemarie!

Den hyppigste misforståelse om den sociale maske:

Din sociale maske er en ældgammel overlevelsesstrategi

Se, selvom jeg godt ved, at det ikke ligefrem føles sådan dér i mørket, så prøver din maske faktisk at beskytte dig!

Det, der engang har gjort, at du har fået en tilpasset, præsterende eller kontrollerende maske bunder i, hvilke overlevelsesstrategier du havde brug for, da du var lille.

Den er en form for adfærds grundform, du som barn fandt ud af virkede bedst i dit forhold til din mor og far (og alle mulige andre omsorgspersoner eller autoriteter omkring dig).

Det, du engang har lært er ganske enkelt, at når du tager din sociale maske på, så er der en overvejende sandsynlighed for, at:

 • Andre folk kan lide dig (og ikke hader dig, hvilket er noget du er alt for god til at fornemme, hvis det sker)
 • Du bliver valgt til (ikke afvist, som gør så ondt og du derfor er villig til at gå rigtig langt for at undgå)
 • Du har en plads i fællesskabet (ikke udenfor det, som vil være noget af det værste, du kan forestille dig)
 • Du er uundværlig (og ikke ligegyldig, som er din største frygt)
 • Du kan flyve under radaren (ikke lige midt i spotlightet, fordi det kan være alt, alt for farligt at gøre dig selv synlig )
 • Du fremstår stærk og handlekraftig og dygtig (ikke svag og sårbar eller ynkelig, som andre for alt i verden IKKE må opdage, at du faktisk også er ind i mellem)

Forsæt selv listen…

Pointen er, at det, du engang har lært er, at når du bærer din sociale maske, så er der en overvejende sandsynlighed for at ANDRE også synes, at du er god nok, og at du har lov til at være med, og at du er … værd at elske.

Problemet er til gengæld (hvis du genkender noget af det her og er bare en lille smule ligesom alt for mange af os andre), at din selvopfattelse og dermed dit selvværd, din selvrespekt og din tiltro til dig selv ender med også at blive AFHÆNGIGT af alle andre…

Og det er noget l-o-r-t, for nu at sige det på godt dansk, for der er INGEN udenfor dig, der nogensinde kommer til at give dig nogle af alle de her ting, hvis ikke du også SELV tror på det.

Det selvsaboterende system

Der er 5 helt konkrete, selvsaboterende mekanismer, der ligger bag det her:

 1. Den sociale maske
 2. Skyggerne
 3. Den indre kritiker
 4. Grundfrygten
 5. Grundmønsteret

Mekanismer, som tilsammen udgør et helt system,  af mentale mekanismer eller koder, der er designet til at fastholde dig i – og reelt sabotere dig i at fjerne dig fra – den komfortzone, du i din barndom lærte, det var tryggest at opholde dig i.

I hvert fald hvis du gerne ville have dine:

 • Forældres opmærksomhed, kærlighed eller anerkendelse 
 • Lærers ros og velvilje
 • Kammeraters tilladelse til at være en del af fællesskabet osv.

Mekanismer, du i det hel taget skal kende, hvis du længes efter at være mindre afhængig (eller optaget af) hvad alle mulige ANDRE synes om dig i stedet for at hvile i, hvad du SELV synes om dig, og som du i øvrigt kan blive meget klogere på i min e-bog “Stop selvsabotage og lær at stå STÆRKT i dig selv”

Tilbage til misforståelsen om de tre sociale masker

INGEN af de tre sociale masker er hverken forkert eller en forbandelse!

Derimod rummer din sociale maske et tilbud til dig om en forståelsesramme af dig selv og samtidig også af  den adfærdsmæssige succes formular, som lige præcis DIN sociale masker er.

På samme tid rummer en større forståelse for dig selv, set gennem din sociale maske’s perspektiv, også en mulighed for på den ene side at opnå en langt bedre, men også hurtigere forståelse for den facade rolle, din maske spiller for dig. Og samtidig også mulighed for at forstå den paradoksale bagside eller måske rettere slagside, den sociale maske kan blive. 

Ikke blot for dig, men for rigtige mange af os, når vi først bliver klar over, at det er det, der sker.

En succes strategi med en negative slagside

Nok er maskerne en facademæssig personligheds konstruktion beregnet på at gøre du og jeg populære, vellidte og sikrer os, at vi er en del af fællesskabet.

Men den er også en konstruktion beregnet på at fastholde os i netop masken. Så vi ikke risikerer, at omverden får nys om nogle af alle de hemmelige og skamfulde skyggesider hos os, masken på samme tid har fået til opgave at skjule.

Hvor din maske er positive sider og egenskaber ved dig, som du har lært at bære udenpå, fordi det får andre mennesker til at synes om dig. Så er skyggerne modsat sider og egenskaber ved dig, du har lært andre mennesker sandsynligvis ikke synes så godt om ved dig.

Derfor skal skyggerne helst holdes skjult bag masken.

Masken er kun den halve sandhed

Problemet er blot, at de skjulte skyggesider også er dig, og at masken ender med kun at blive den halve sandhed.

Og at det, udover at være svært at skulle blive ved med at kæmpe for at holde dem stangen bag masken, også koster dig alt for meget på din personlige og følelsesmæssige konto, at skulle blive ved med at holde dem skjult.

Jeg kan naturligvis ikke vide, om det også er sådan for dig, der læser med her lige nu. Men hånden på hjertet ved mange af os godt det her:

At vi skjuler sider og egenskaber ved os selv i forsøget på at være så elskværdige som muligt, så det til sidst ender med, at vi faktisk har enormt svært ved at elske os selv…

Derfor opstår misforståelsen eller konklusionen, at de sociale masker er forkerte! Fordi det jo er sådan det føles for dig. 

At du er ‘forkert’, fordi din maske bliver så ensidig og ender med næsten at kvæle dig.

Hvor det i virkeligheden er skyggerne BAG din maske, du ‘blot’ har brug for at komme i kontakt med og i virkeligheden tillade at lade komme mere frem, og gøre dig hel.

Derfor skal du ikke forkaste din maske

Arbejdet med maskerne handler altså derfor heller ikke om, at hverken du eller nogle af os andre skal forkaste dem.

I hvert fald ikke hvis du, som rigtig mange af de andre kvinder, jeg hjulpet med at stoppe deres selvsabotage gennem årene, drømmer om at elske dig selv mere.

Det handler derimod – som med al anden selvudvikling – om at blive bevidste om masken. 

Blive klar over, hvilken maske der kan være din.

Hvornår den hjælper dig og hvordan, og hvornår den modarbejder dig eller ender med direkte at skade dig.

Du kan blive meget klogere på din specifikke maske i min gratis e-bog “Kend din maske – forstår din sociale adfærdsstrategi og bliv mere glad, MODIG og FRI!”

PS: Og mens jeg har dig, så hvis du nu ikke allerede har søgt ind i den lukkede, men gratis Facebook gruppe “Kvinde, smid dine masker og bliv glad og FRI” så gør du det her.

Her er du sammen med mere end 800 andre kvinder, som på den ene eller anden måde er i samme båd, som du selv.

For sandheden er, at ingen af os er alene om frygten for ikke at være gode eller elskelige nok.

Alligevel er det desværre stadigvæk ét af de største tabuer overhovedet, at så mange af os netop kæmper med den samme frygt. Derfor kan det være helt utroligt befriende, når du finder ud af, at du netop IKKE er alene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

The Powerful Intent

Karin Søsted

Jeg hedder Karin Søsted, og er Life coach & StressMaster med speciale i selvværd og selvsabotage.

Jeg tilbyder 1:1 sessioner både med klassisk coaching, coaching målrettet at finde dine passioner og coaching til højere selvværd og øget livsglæde.

 

E-bog & lydfil

Når grænsen er god ...

E-bogen der lærer dig at sige fra og sætte dig selv i første række – uden dårlig skyldfølelse og dårlig samvittighed.

Har du svært ved at sige fra og sætte grænser? Lær at sige nej & finde modet til at være den du er, og bliv glad og fri.