september 23, 2017

Er du ramt af eksistentiel stress?

Eksistentiel stress

Er et problem for rigtig mange af de kvinder, der kommer hos mig.

Eksistentiel stress adskiller sig fra den ‘traditionelle’ eller mere klassiske stress tilstand, hvor stressen helt konkret er relateret til f.eks. en arbejdssammenhæng, hvor du ikke længere har ressourcerne til at imødegå de krav, der bliver stillet, blandt andet fordi de arbejdsmæssige betingelser ikke er tilstede.

Derimod er den eksistentiel stress symptomet på konflikten mellem dig selv, dit arbejdsliv og dit privatliv og for de, der er  ramt af en eksistentiel tilstand af stress, stikker åragerne til stresstilstand derfor også langt dybere.

Eksistentiel stress er altså, modsat den klassiske stress er relateret til, hvem du egentlig er og det liv, du lever og som det også kan læse i en artikel fra Institutet for Fremtidsforskning, så hænger eksistentiel stress nøje sammen med begreber som mening, lykke og det gode liv.

Og det kan ramme alle, som ikke har balance i deres liv og hverdag.

Tidligere har der været enighed om, at det ubalancen mellem arbejds- og familielivet, der giver eksistentiel stress.

Men det kan ikke isoleres til alene at handle om den manglende balance mellem privatliv og arbejdsliv.

Derimod handler det lige så meget om en helt fundamental konflikt i dig, som udspringer af splittelsen mellem det menneske, du reelt er indad til i din kerne og det menneske, du lige nu lever som, udad til.

Eksistentiel stress og selvsabotage

Opstår, når du og din integritet ikke længere hænger sammen, og hvor du hele tiden kæmper for at passe ind i sammenhænge, situationer og relationer, som omgiver dig…

… istedet for at opsøge sammenhænge, situationer og relationer, der passer til dig.

Du ender altså med at sabotere de værdier og de ting,  sammenhænge og relationer, det ville give mening for dig at leve i overensstemmelse med, fordi du har fået bildt dig selv ind, at det er du ganske enkelt nød til for at være god nok, få anerkendelse og være en del af fællesskabet.

Mange af mine klienter beskriver det som oplevelsen af at have mistet sig selv i sit eget liv.

At tingene er kørt af sporet. At du ikke længere kan følge med, men er faldet ud af hak eller trit med dig selv.

Det er følelsen af at mangle dig selv i dit eget liv, og som er opstået, fordi du hele tiden føler, at du tvinger dig selv til at kæmpe en ulige kamp for at være en anden end den, du er.

Noget, du tror, du er nødt til, fordi du ellers ikke er okay, god nok eller bliver anerkendt.

Eksistentiel stress er altså en tilstand, der udspringer af:

 • Ikke at være tro mod dig selv
 • Aldrig stole 100% på dig selv
 • Altid tilpasse dig
 • Altid forsøge at være diplomatisk
 • Aldrig tage hensyn til dig selv
 • Altid undertrykke dig selv

Et eksempel kan være, at du har fået den overbevisning at det er din opgave altid at forsøge at undgå konflikter eller ufred i dine relationer, fordi du enten kan lide at sige fra eller skuffe andre, så de bliver sure på dig…

… eller af frygten for, at det skal blive ‘opdaget’, hvem du virkelige er – inde bag masken og under overfladen og det dermed bliver afsløret, at du slet ikke er god nok.

Giver det mening?

Når du er ramt af eksistentiel stress

Går du rundt med en konstant følelse af aldrig være god nok, men derimod altid lidt forkert.

Anderledes.

At du er udenfor og at du aldrig helt passer ind og symptomerne er alt lige fra åndenød til hjertebanken, når du skal sige fra, manglende selvværd og uforklarlig tristhed….

…. sammen med myldretanker og bekymringer om fremtiden, som ikke en gang er virkelighed endnu og om fortiden, som du ikke længere kan gøre noget ved.

eksistentiel stress og selvsabotage

Eksistientel stress viser sig som en række af forskellige symptomer:

 • Rastløshed og utålmodighed med dig selv, men også med andre eller de opgaver, du skal løse
 • En manglende evne til at slappe af, følelsen af knitren og uro i kroppen, og en oplevelse af, at du hele tiden skal flytte dig
 • Et overdrevent behov for kontrol, lister, styr på tingene og at ALT altid skal være perfekt
 • Et uforklarligt behov for at brokke dig over eller hakke på andre, hvor du inderst inde godt er klar over, at det ikke er hverken fair eller i orden, men du kan ikke selv styre det
 • Følelsen af aldrig at være rigtig glad og at selvkritikken hele tiden lurer lige om hjørnet, fordi du er konstant ude at balance mellem det menneske, du gerne vil være og den måde, du gerne ville leve på og den måde, du rent faktisk lever på

Listen er uudtømmelig.

Eksistentiel stress og selvsabotage er ikke for tøsedrenge

Og det er en tilstand, du skal og kan gøre noget ved.

Det, der ikke hjælper, er kun at få kradset i den umiddelbare overflade og årsag til at du ikke trives der, hvor du er i dit liv.

Det er ganske enkelt ikke nok at konstatere, at det går skævt og så behandle symptomerne.

Det, der hjælper, er derimod at komme ned i lagene og få den eksistentielle stress behandlet og selvsabotagen stoppet, så du lære at lytte til dig selv og tage de ting, du høre, alvorligt.

Det hjælper også at blive bevidst om, hvornår og hvorfor den eksistentielle stress bliver udløst og få konkrete værktøjer, øvelser og redskaber til at stoppe den selvsabotage, der styrer det her og begynde at øve dig i at gøre noget andet!

Det er IKKE meningen, du skal leve dit liv i en konstant tilstand af eksistentiel stress og det behøver du heller ikke:

Løsningen kan være at du får sat dig ned og forholder dig til de tanker og følelser, du lige nu prøver at tysse på og undertrykke.

I stedet for at kæmpe for at lade være med at tænke på og forholde dig til alt det, der roder rundt inden i dig og får det hele til at køre skævt, så beslut dig for bevidst at sætte dig ned og tænke det hele igennem.

Din hjerne har brug for at få styr på, hvad det er, der sker og det får den aldrig lov til, når du bruger al din energi på at forsøge at ignorere dig selv og dine basale behov.

Og hvis du oplever at det er alt for svært for dig at arbejde med det her på egen hånd, så kan løsningen også være en gratis, afklarende samtale med mig, hvor vi udforsker din situation og hvad der er muligt for dig, som du søger ved at klikke HER

Der ER et alternativ til eksistentiel stress

Hvis du kan genkende dig selv i noget af det, jeg har beskrevet i indlægget her, så er det et alternativ til både den eksistentielle stress og selvsabotagen:

Det eneste, det kræver er, at du beslutter dig for at være ærlig overfor dig selv og at du bestemmer dig for, om du vil leve dit liv i overensstemmelse med dig selv og med dine egne værdier og alt det, der giver meningen, livsglæde og formål med dit liv i første række…

…eller om du vil vedblive med at fortsætte, som du gør lige nu?

Du kan sætte 20 minutter af til at tænke over dit liv og stille dig selv spørgsmålene:

Hvad vil det komme til at koste mig at fortsætte sådan, som det er lige nu, på den lange bane og hvad vil det give mig, at finde modet, stoppe op og gå ind i en proces for at ændre på det?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

The Powerful Intent

Karin Søsted

Jeg hedder Karin Søsted, og er Life coach & StressMaster med speciale i selvværd og selvsabotage.

Jeg tilbyder 1:1 sessioner både med klassisk coaching, coaching målrettet at finde dine passioner og coaching til højere selvværd og øget livsglæde.

 

E-bog & lydfil

Når grænsen er god ...

E-bogen der lærer dig at sige fra og sætte dig selv i første række – uden dårlig skyldfølelse og dårlig samvittighed.

Har du svært ved at sige fra og sætte grænser? Lær at sige nej & finde modet til at være den du er, og bliv glad og fri.