april 20, 2017

Hvad er selvsabotage egentlig?

Der findes ikke en helt officiel definition på selvsabotage.

Men det kan beskrives som det filter, du oplever verden igennem, og som verden får lov at opleve dig igennem.

Selvsabotagen bliver et filter eller en øvre begrænsning for, hvor lykkelig du må være, hvor meget du må være dig selv, god du må være, hvor meget succes du må have og hvor meget du har lov til at tage imod af f.eks. ros, anerkendelse, kærlighed og nydelse.

Selvsabotagen er det, der spænder ben for dit mod, din selvtillid og dit selvværd, når du ender med at lade være med at gøre noget, du gerne vil.

Det er sådan set godt nok, at du har de mekanismer, fordi de er der af en årsag:

For at passe på dig og beskytte dig mod farer f.eks. nederlag, ubehagelige oplevelser og skuffelser.

MEN:

Problemet er

At de selvsaboterende mekanismer med tiden desværre også har en helt anden ubevidst og knap så glorværdig funktion, som handler om at afholde dig fra at gøre mange af de ting, som det ville være godt for dig at gøre.

F.eks. sige det job op, som inderst inde gør dig trist og ulykkelig?

Bryde ud af parforholdet som længe har været kærlighedsløst og tomt?

Eller sige fra over for en dominerende veninde, kollega eller familiemedlem?

Stå frem, tage bladet fra munden og sige, hvad du mener og vise, hvad du tror på?

OGSÅ at tage hensyn til dig selv og sætte dig SELV i første række i dit liv – og ikke blot alle andre?

De selvsaboterende mekanismer kører på dine begrænsende overbevisninger om, at du nok alligevel heller ikke er hverken:

 • God nok
 • Vedholdende nok
 • Standhaftig nok
 • Dygtig nok
 • Værd at være sammen med osv.

Dit øvre loft for succes, overflod og kærlighed

Selvsabotagen saboterer altså din tro på dig selv, den forvrænger din selvopfattelse og din evne til at stole på dig selv og de signaler du får om ikke at finde dig i al ting, holde op med at tilpasse dig, tro på dig selv osv.

Og den får dig til at tro på, at det er bedst, at du bare bliver, hvor du er og ikke får nogle gode ideer om at:

 • Flytte dig
 • Udvikle dig
 • Slappe for meget af
 • Forandre noget i dit liv
 • Gøre noget uoverlagt
 • Nyde for meget
 • Gøre noget risikabelt
 • Tage nogle som helst chancer (– fylde selv flere på).


Det er også selvsabotagen der bilder dig ind, at du skal have gjort dig fortjent til ting – afslapning, kærlighed, ro, hvile osv.

Det værste ved selvsabotagen er, at den udover at binde dig på hænder og fødder rent mentalt, så bliver den også en form for skjult, øvre loft for, hvor godt du må have det med dig selv, om du må sige fra og for hvor meget, om du overhovedet må lykkes, blive elsket, set og opleve overflod og have succes med de ting, du sætter dig for, og i ALLE aspekter i dit liv.

Hvad er selvsabotage egentlig?

Hvor kommer selvsabotage fra?

Selvsabotage er en cocktail af adfærds- og overlevelsesmekanismer, som du er blevet kodet med gennem din opvækst, som nu forhindrer dig i at gøre de ting, som du gerne vil og som du drømmer om inderst inde.

Selvsabotagen består af et sindigt system af forskellige adfærdsregulerende størrelser, som du har fået med dig gennem din opvækst og den styres af din subjektive oplevelse af verden.

Den henter sin energi fra den hårde indre kritikerdin sociale maske og alle de skygger du forsøger at skjule og gemme for resten af omverden.

Selvsabotagen står også i ledtog med dit grundmønster og, ikke mindst, din inderste grundfrygt.

Tilsammen har alle disse mekanismer skabt den ubevidste og for de fleste af os, skjulte, barriere, som hele tiden sørger for at regulere dig ned igen, hvis du kommer lidt for godt i gang med at tro, at du er, kan eller har lov til at folde dig selv og din inderste kerne og oprigtige personlighed ud

De medfødte instinkter og tillærte mønstre

Som hver især er med til at forstærke hinanden, og som for nogles vedkommende, er en naturlig del af din medfødte menneskelige natur.

Der er altså ind i mellem tale om instinkter i dig, som du reelt ikke selv er herre over og som derfor meget nemt bliver større end dig og kommer til at styre alt for meget, et godt eksempel er at føle frygt og blive bange.

Dine adfærds- og handlemønstrer er derimod hundrede procent tillærte, og størstedelen af dem er blevet grundlagt allerede i dine allertidligste barneår og op til omkring du blev 7-10 år.

Siden har du taget dem med dig og ubevidst søgt at få dem bekræftet igen og igen i dine omgivelser, relationer, situiationer og i det hele taget alle mulige sammenhænge i dit liv.

OGSÅ selvom nogle af de mønstrer og overbevisninger du har fået med, altså SLET ikke er hverken sande ELLER gode for dig at slæbe med videre.

Selvsabotagen bliver en del af din historie

Med tiden bliver selvsabotagen en del af den både bevidste og især ubevidste historie, som du fortæller om dig selv.

Det her med at fortælle historier om os selv og hvem vi selv TROR, vi er, ligger dybt i den menneskelige natur og er med til at cementere det tilhørsforhold vi har f.eks. til den familie, by eller land, som du voksede op i.

Det ligger i den menneskelige natur, at vi gerne vil fortælle de dele af vores historie, hvor vi kan hævde os og føle os i kontrol.

Det ligger til gengæld også i den menneskelige natur, at vi gerne vil fortælle historier om vores smerte, vrede, traumer og frustrationer.

Vi – du og jeg – søger mening og forklaringer gennem vores historier, fordi det giver os tryghed.

Tryghed, fordi du bliver bekræftet i, at de overbevisninger, du har bygget op, er rigtige.

Også selvom overbevisningerne kan være både negative og destruktive.

Hemmeligheden er, at selvom du har de overbevisninger, så er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan ændre dem.

 hvad er selvsabotage egentlig?

Er det kun dig, der saboterer dig selv?

Åh nej – det må du endelig ikke tro!

Ikke at det er nogen trøst, men vi gør det alle sammen.

Vi sabotere os selv og langt de fleste af os gøre det altså UBEVIDST.

Som sagt, så er det en del af den menneskelige natur plus den opvækst du har haft og den selvforståelse, du har lært at have om dig selv – udfra de vilkår du nu engang er vokset op under.

Sagen er, at hvis det var NEMT at lade være, så var der ingen af os, der gjorde det..

Men det KAN lade sig gøre, du skal bare lære de indkodede mekanismer at kende og vide HVORDAN du stopper dem, – og det vil jeg gerne hjælp dig med!

Derfor har jeg skrevet e-bogen “STOP SELVSABOTAGEN og stå stærkt i dig selv!” til dig, der er dødtræt af, at du og dit liv bliver styret af de indkodede mekanismer og som gerne vil lære, hvordan du istedet får magten over dem.

Og ikke nok med det, du får også e-bogen indtalt som nem og smart mp3 lydfil lige til at have med i ørerne i bilen, på gåturen eller i haven.

Du finder e-bogen plus lydfilen, når du KLIKKER LIGE HER<<<<<<  

Det er handling, der skaber forvandlingen, når selvsabotagen styrer dit liv, og spænder ben for at du får lov til at leve dit liv sådan, som det vil være aller bedst og mest sandt for dig, så beslut dig for at bryde ud af de begrænsende og selvsaboterende overbevisninger NU!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

The Powerful Intent

Karin Søsted

Jeg hedder Karin Søsted, og er Life coach & StressMaster med speciale i selvværd og selvsabotage.

Jeg tilbyder 1:1 sessioner både med klassisk coaching, coaching målrettet at finde dine passioner og coaching til højere selvværd og øget livsglæde.

 

E-bog & lydfil

Når grænsen er god ...

E-bogen der lærer dig at sige fra og sætte dig selv i første række – uden dårlig skyldfølelse og dårlig samvittighed.

Har du svært ved at sige fra og sætte grænser? Lær at sige nej & finde modet til at være den du er, og bliv glad og fri.